Batman: Kezdődik! filmkritika

A Batman: Kezdődik a Batman filmek új időszámítását indította el. Tekintsünk vissza erre az alkotásra a FilmFan cikkével!

Mondanom sem kell, miután 1995-ben Joel Schumacher vette kezébe a Batman-filmek irányítását, szinte teljesen lerombolta azt, amit előtte Tim Burton felépített. Ezután 8 évig nem is készült újabb Batman-film, és majdnem egy évtizeden keresztül az volt beégve a gondolatokba, hogy a Batman- filmek rosszak, és nem is kell belőlük több. Azonban a 2005-ös, Christopher Nolan által rendezett Batman: Kezdődik-től teljesen megváltozott az emberek véleménye.

filmfan---batman-kezdodik.jpg

Bruce Wayne (Christian Bale) egy ázsiai országban egy mestertől (Liam Neeson) tanul meg harcolni. De amikor megtudja, hogy embert is kéne ölnie, akkor úgy dönt, hogy továbbáll. Hazamegy Gothambe, ahol a korrupció a virágkorát éli. Megpróbál leszámolni a maffiával, de ehhez magára ölt egy denevérjelmezt.   

 

 

Nolan az új Batman-trilógia első filmjében végre megismertette velünk Batmant. Az eddigi Denevéremberről szóló filmekben ugyanis sosem mutatták be igazán, hogy Bruce Wayneből hogy is lett önjelölt igazságosztó. Mindegyik filmben már egyből belecsaptunk a lecsóba, tehát már Batman létezett, de azt sose tudtuk meg, hogy honnan szerezte öltözékét, a Batmobilt vagy a kütyüjeit. De ami a legrosszabb volt, az az, hogy igazából nem ismertük meg jobban az okot, amiért úgy döntött, hogy éjszakánként a bűnözők nyomába ered. Sőt, még azt se tudtuk meg, hogy a filmekben megjelenő kicsit habókos milliárdos hol tanult meg olyan jól harcolni. Nolan filmje inkább erre tér ki, vagyis bemutatja nekünk a „bőregeret”.

 

 

filmfan---batman-kezdodik-2.jpg

 

A filmben több mint egy órán keresztül még nem is létezik Batman, csak Bruce Wayne. Ez alatt az egy óra alatt végre megtörténik az, amire 16 év alatt még nem került sor: megismerjük Batmant és szinte minden lényegeset megtudtunk róla. Nem rendezték le azzal, hogy egy fél perces flashbackkel megmutatják, hogy hogy ölték meg a kis Bruce szüleit. Kitér a harctudás megszerzésére, hogy honnan is van az öltözéke illetve, hogy miért pont Denevérember lett.

 

filmfan---batman-kezdodik-3.jpg

 

A filmet átjárja a feszült hangulat, ami nekem nagyon tetszett. Újra olyan hangulat uralkodik, mint Tim Burtin ’89-es alkotásában. Ennek így kellett lennie. Gotham cityt egy sötét metropolisznak ábrázolják, hiszen a filmbeli Gotham a szervezett bűnözés miatt egy pusztulófélben lévő város. Egyszerűen árad a komor hangulat már a városból is.

 

 

filmfan---batman-kezdodik-4.jpg

A színészek nagyon jól dolgoztak. Christian Bale remek választás volt Batmannek, nagyon jó alakítást nyújtott. Morgen Freeman Lucius Foxot alakította, akitől Batman a felszerelését szerzi. A feszült hangulat ellenére a színész szájából hallhatunk néhány poént. Gary Oldman James Gordon nyomozót játszotta el. A színész jól teljesített, de nekem nem tetszett annyira a karakter szinkronhangja. Alfredet Michael Keine formálta meg. Rachelt, Bruce Wayne gyerekkori barátját Katie Holmes alakította. Ő volt az egyetlen a filmben, aki nem nyújtott olyan jó színészi teljesítményt. Cillian Murphy egy gonosztevőt alakít, Dr. Cranet, vagyis Madárijesztőt. Színészi játéka nagyon jó, az egyik legjobb alakítás a filmben. Egy kivételével minden színész jó munkát végzett.

 

filmfan---batman-kezdodik-5.jpg

 

Az viszont sokaknak nem fog tetszeni, hogy az akciójelenteknél nagyon mozog a kamera, és túlságosan meg lettek vágva a jelenetek. Viszont a zene fantasztikus! Hans Zimmer az egyik kedvenc zeneszerzőm, hiszen művei tökéletesen illenek a Batman-univerzumba.  Olyan zenéket komponált, amelyek fokozzák a hangulatot, és dallamuk nem megy ki hamar a fejünkből. Batman felszerelését teljesen modernizálták: újabb a ruhája és lecserélték a batmobilt. Nekem tetszett az, hogy az új batmobil nem áll olyan messze a valóságtól, nem úgy mint a régi filmekben lévő. Összességében a Batman: Kezdődik egy fantasztikus trilógia fantasztikus kezdete.

Értékelés: 9/10

A kritika eredetileg itt jelent meg: http://www.filmfan.eoldal.hu/cikkek/kritikak/25-eves-az-elso-batman-film--batman-kezdodik--2005----kritika.html